August symboliserer start på ny milepæl for barn, ungdommer og unge voksne. Det kan være snakk om barnehagestart, skolestart eller start på studentlivet. For oss som jobber i barnehage betyr alltid august litt sommerfugler i magen med tanke på å møte nye barn og deres foresatte.

«Velkommen til oss», møter vi dem med i gangen. Vi ser at de spent kommer inn og begynner å kikke seg rundt. Vi viser dem rundt, og forteller litt om tilvenningen. Vi spør om hvilke rutiner barnet har rundt mat og søvn, og annen informasjon som er viktig for oss i barnehagen å få vite om. Da merker vi at vi straks har mye å snakke om. Vi vil vite alt rundt barnet, slik at vi best mulig kan tilrettelegge for en myk overgang til barnehagelivet.

Vi bruker den tiden barnet har behov for på tilvenning. Dagene i barnehagen starter med at det er foresatte som hjelper til både med spising, bytter bleie, og legger barnet den første gangen i vogna eller i senga for en hvil på dagen. Etterhvert overtar vi disse rutinene, og i samarbeid med foresatte, omsorgen for barnet. Når det føles trygt, sier foresatte «ha det», og overlater barnet til nye omsorgspersoner. Alene på egenhånd kan barnet være i barnehagen en kort eller lengre stund, avhengig av hvor trygt barnet opplever denne nye situasjonen.

Det er viktig for oss at foresatte får innsyn i barnehagen, og får en forståelse for hva det vil si for barnet å være i barnehagen. Å skape trygghet og en forståelse om at vi gjør alt vi kan for at barnet skal trives og ha det bra i barnehagen, er noe vi ønsker å formidle til alle nye foresatte. Derfor er den tette kontakten med foresatte veldig viktig, og noe vi setter av god tid til. Vi ønsker og håper at vår barnehage oppleves slik det er beskrevet i det nydelige diktet under:

Barnehagen er full av magi,
en plass med barneglede i, 
et sted hvor det settes spor
i både liten kropp, og stor.

Hvor søledammen kan bli til et kjempestort hav,
en pinne blir en tryllestav,
hvis du tør kan du bli hva du vil,
er du streng kan du lett trylles snill.

Det er voksne der som vil deg vel,
og gjerne blir med på et sprell,
som gir bort omsorg og er din venn,
og får våte smellkyss igjen.

Og dette er ikke på langt nær alt,
hvis en dag alt går på tverkegalt,
så får du magisk kos og trøst,
både sommer, vinter, vår og høst.

(Ø.G.2013)

Vi ser frem til mange fortryllende stunder med barna i barnehagen, og hjertevarme møter med foresatte i garderoben og på uteplassen.❤️