Mandag 20.august sto 2 busser klare utenfor Sprellopp Linnesbakken barnehage i Lier. 25 klatrebarn var klare for den årlige turen til Helgerud Gård.

SAL prosjekt

Sprellopp Linnesbakken Barnehage er den del SAL prosjektet i Lier Kommune, i den forbindelse inviteres alle 5 åringene i kommunen til en dag på Helgerud gård. SAL står for Sunne og aktive liunger og er en modell for livsmestring i barnehage og skole. Fokuset er på bevegelsesglede, gode matvaner og trivsel. Dette er også blant fokusområdene til Sprellopp barnehager, så dette er en perfekt match.

Helgerud gård

Etter å ha fått alle de spente barna på plass i bussen gikk turen til Helgerud Gård. Etter en liten kjøretur var vi fremme, og der sto den blide bonden Toril klar for å ta oss i mot. Toril tok oss med til en samlingsplass i hagen hvor hun fortalte hva vi skulle i løpet av dagen, her hilste vi også på Iren fra Frisklivsentralen i Lier. En småtrippene gjeng med barn var klare for å sette i gang.

Grønnsakssmaking

Den ene halvparten av gruppa ble med Toril opp på låven. Her var det klarte for smaksprøver av masse deilig grønnsaker. Noen kjente, men også noen mer ukjente. For hver grønnsak som ble smakt på kunne barna sette et klistremerke på et diplom. Veldig stas å sette på klistremerker, så selv de mest skeptisk prøvde seg på en liten smak slik at de kunne få et nytt klistremerke. Barna smakte på 10 forskjellige grønnsaker, blant annet på gulerøtter, blomkål i tre forskjellige farger, knutekål, sukkererter og reddik. Tilslutt ble avkapp og rester av grønnsaken samlet sammen og tatt med opp til grisene. Barna hjalp villig til med å bære opp grønnsakene og  klatret på porten for å ta et nærmere syn på grisene.

Egenlagd Smoothie

Den andre halvparten ble med Iren for å lage sin egen smoothie. Tre og tre barn ble med etter tur. Barna fikk utlevert hvert sitt glass som de fylte med bringebær, jordbær og banan. Når glasset var passe fult helte de innholdet i en smoothiemaskin sammen med litt eplejuice og fikk selv trykke på knappen for å starte maskin. Etterpå drakk og koste de seg med hver sin egenlagde smoothie. Mens de venta på sin tur spilte de andre et spill hvor de voksene sa navnet på en grønnsak og barna måtte løpe bort til noen bilder og finne riktig grønnsak. Dette var ikke alltid like lett da ikke alle grønnsakene var kjente, men de lært fort. Det ble også litt tid til å hilse på kaninene på gården.

Etter lunsj tok alle seg en tur i fjøset til kuene. Her ble flere sanser tatt i bruk. Ikke alle var helt fornøyd med lukta med en gang de gikk inn, men den ble fort glemt da de fikk lov å mate kuene. Noen turte å la kua spise rett fra hånda, mens andre syntes det var tryggeste å kasta maten bort til de. Etter besøk i fjøset bytte gruppen til den aktiviteten de ikke hadde hatt før lunsj.

En super dag for store og små. Stolte barn dro hjem med hver sin diplom på hva de hadde smakt som de gledet seg til å vise mamma og pappa når de kom hjem.