Milepæl: Drammen – Sandvika med tog

I årsplanene til Sprellopp barnehagene har de ulike aldersgruppene milepæler, altså opplevelser de skal være med på i løpet av barnehageåret. I løpet av året har barna på Sprette ved Sprellopp Bekkevollen bygd lange togbaner, sett på de ulike leketogene vi har på avdelingen og sunget om toget, men nå var det endelig på tide at Kravlebarna (2-åringene) fikk gjennomført milepælsturen der vi reiste på togtur. 

Tur/retur Drammen – Sandvika

Da vi satt oss inn i bussen for å kjøre til togstasjonen var ikke Kravlebarna på Sprette i tvil om hvor vi skulle. Det var klart for en av årets milepæler og togturen sto på agendaen. På forhånd pakket vi ned både mat og drikke og barn og voksne var klare for å reise med tog fra Drammen til Sandvika stasjon. Barnehagen skal legge til rette for at barna opplever omsorgsfulle relasjoner som gir grunnlag for mestring, trivsel og glede (Rammeplan 2017) og vi ønsket å bruke milepælene til å bygge videre på relasjonen mellom barna og mellom barna og voksne avdelingen. Derfor valgte vi å dele opp barnegruppen, slik at det kun var to voksne og tre til fire barn per tur. Vi opplevde at turene ga oss både tid og rom til å ta del i barnas opplevelser, blant annet da vi så veiarbeid med heisekran og ulike typer store kjøretøy. Fremfor å haste oss av sted til togstasjonen sto vi og så på heisekranen som løftet opp ulike gjenstander og det var tydelig at dette fattet barnas interesse. Fornøyde trasket vi videre mot togstasjonen og da vi kom frem til måtte vi kjøpe billetter, og barna sto spent ved maskinen og ventet på at billettene kom ut.

Sanser og utforskning

Barna skal få undersøke, oppdage og forstå sammenhenger, utvide perspektiver og få ny innsikt. Barna skal få bruke hele kroppen og alle sanser i sine læringsprosesser (Rammeplanen, 2017.) Nå fikk barna bruke flere av sansene sine i møte med toget. Vi gikk ut på perrongen og så andre tog som kom kjørende forbi. Det var litt skummelt å høre de høye lydene toget laget da det bremset, men samtidig var utforskertrangen til barna tydelig. Vi turte å gå ombord og kjente toget bevege seg. Ut av vinduet kunne se både vann, hus, mennesker og trær forsvinne fort forbi ruten vår. Plutselig var det blitt mørkt utenfor vinduet og vi fant ut at vi var inne i en tunnel. Et barn trodde kanskje trollet fra de tre bukkene bruse bodde inne i tunnelen, men vi møtte det ikke. Kanskje trollet var på ferie?

Barna fikk utdelt hver sin billett som de måtte passe på frem til konduktøren kom. Da konduktøren kom fikk barna stempel på billettene sin før toget kjærte videre. Vi gikk av på Sandvika stasjon og ble møtt med strålende sol. Da passet det perfekt at vi kunne spise maten vår ute i det varme været og se på de ulike togene som suste forbi mens vi koste oss med lunsjen. Barna var i strålende humør på togturene tilbake og i etterkant har barna fortalt både barn og voksne om togturen.