Sunn og god mat i barnehagen

I Sprellopp er vi opptatt av å tilby barna et sunt og variert kosthold. Vi tilbyr frukt og grønnsaker til hvert måltid, noe som barna er med på å forberede. Det sitter stadig vekk ivrige ”minikokker” på kjøkkenet som elsker å hjelpe til.

Matglede og gode matvaner

Det å få delta på å lage mat er med på å gi barna gode matvaner og med på å skape matglede. I Solbergmoen barnehage er barna delaktige i matlaging gjennom aktiviteten ”minikokker”, både i barnehagen og på tur. Vi opplever at barna syntes det er gøy å lage mat, og vi som voksne må skape engasjement hos barna for å opprettholde denne matgleden. De blir kjent med ulike råvarer, de utvikler smakssansen og utvider kunnskap om mat. For å sikre at barna får et sunt og variert kosthold bruker vi Helsedirektoratets anbefalinger i heftet ”Bra mat i barnehagen”.

Vaner og handlingsmønstre tar form allerede fra tidlig alder. Gode vaner som tilegnes i barnehagealder, kan vare livet ut. Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve matglede og en positiv matkultur. Gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse.

(Rammeplan for barnehage 2017, s. 49)

Kosthold, helse og hygiene

Å lage mat sammen er en arena for fellesskap, samarbeid, læring og matglede. De eldste barna, våre ”minikokker”, deltar på kutting, skrelling og rasping. De yngste barna er også deltakende ved å sitte spente i stolen og se på, røre i kjeler og ikke minst ved å smake. Det å smake på de ulike ingrediensene er en viktig del av matlagingen. Det er med på å utvikle barnas repertoar og hjelper barna med å gradvis tilvenne seg flere smaker. Det er en samtidig en god arena til å lære om sunt kosthold, helse og hygiene. Når det er så mange goder ved å la barna delta i matlaging, er det ingen grunn til å ikke ta de med verken i barnehagen eller hjemme.