Milepæltur til slottet

Det var en mandag i mai at ti spente Strekkebarn fra Sprellopp Solbergelva barnehage sto klare ved porten og ventet på at minibussen skulle kjøre ut av garasjen. De skulle på milepæltur til Oslo og se på slottet til selveste kongen.

En jungel av inntrykk

Hvem er det som egentlig bor på slottet? Er det prinsesser og prinser der? Var noen av spørsmålene kom på løpende bånd. Endelig kom bussen og vi er på vei. 17. mai står for tur og barna underholdte seg selv med å synge ”Ja, vi elsker” på full guffe i bussen. Det ble også en del omdiktning av teksten slik som bare 4-5 åringer er eksperter på.

Fremme ved slottet var gjengen på tur sultne. Vi fant oss en fin plass ved trappen opp til slottet, og satte oss ned for å spise nista vi hadde med oss i sekken. Å være på ett nytt sted i en storby gir mange opplevelser også utenom det å faktisk se slottet. En politibil kom kjørende, mange ulike mennesker gikk forbi, men det mest spennende for barna akkurat her var måkene som kom flygende. Hva ville de og hvorfor var de her? De tar vel ikke maten vår? Heldigvis fikk vi spise maten vår i fred mens måkene fløy over oss for å se om vi mista noe.

Er han hjemme tro?

Gode og mette pakket vi sekkene og stilte oss opp for å gå opp til slottet. ”Jeg ser ikke kongen, hvor er han?” Her var det grobunn for mange filosofiske samtaler sammen med barna slik Rammeplanen for barnehager forteller oss at vi skal. Blant annet sier Rammeplanen at vi skal ” være oppmerksomme på barnas interesser og engasjement og legge til rette for læring i ulike situasjoner og aktiviteter”. Her fikk vi filosofert rundt spørsmål som ”Hvorfor har vi en konge?” ”Er det forskjell på kongen i Norge og kongen i eventyrene?”

Nysgjerrighet og undring

”SE! De vaktene har gevær!” ”Hvorfor har de det? Kan de skyte med dem?.” Det er ikke alltid like lett å svare på spørsmål fra nysgjerrige 4-5 åringer, men det er fint å kunne undre seg sammen med dem. Etter mange inntrykk, spørsmål og undringer var tiden inne for å vende snuten hjemover. Noen spørsmål ble besvart, og noen ble kanskje bare enda større, det var i alle fall en fornøyd gjeng som satte seg i bussen for å ta fatt på veien hjem til barnehagen.

Les mer om milepælturene til Sprellopp Solbergelva barnehage her!