12 ivrige sprellopper fra Sprellopp Solbergelva barnehage satte seg i Sprellopp bussen klare for å lære og utforske alt Teknisk museum i Oslo hadde å by på den 21. september. Tema for Klatre ved Sprellopp Solbergelva i perioden var «gamledager» og med Teknisk museums brede sortiment av historiske gjenstander var det en utmerket arena for å utvide kunnskapen rundt hvordan det var i Norge før i tiden.

Tid for utforskning

Etter en god lunsj i bussen utenfor Teknisk museum var sprelloppene ladet og klare for undring og utforskning av alle severdighetene inne på museet. Vi startet med de gamle maskinene som ble brukt til å lage papir. Dette var maskiner på mange meter som veide flere tonn. Maskinene hadde flere ledd som utførte hver sin funksjon i papir laging prosessen. Her var det flere av barna som ble tydelig overrasket og nysgjerrige ettersom de aldri hadde tenkt på hvordan papir faktisk ble laget, og vi kom frem til at det ikke bare var enkelt å lage papiret som vi tegner og fargelegger på i barnehagen.

Sprelloppene undret og utforsket hele første etasje med gamle maskiner og konstruksjoner før det var tid for og ta en tur opp i andre etasje til den spennende kjøretøy avdelingen. Dette var det mange barn som hadde gledet seg til og hørt om før. Blant den store utstillingen var det gamle helikoptre, Oslos første trikk, passasjertog, Norges første bil og sist men ikke minst et kjempe stort gammelt SAS Braathens passasjerfly som var plassert midt i museet til stor fornøyelse for både barn og voksne. Her var det mange som sperret opp øynene og måtte ta seg både en og to turer rundt flyet for å virkelig få studert det store passasjerflyet på nært hold.

Full fart!

Mange inntrykk og et hav av ny kunnskap senere var det dags for å utforske og lære gjennom prøving og lek i underetasjen av museet. Her ble det full fart og om å gjøre å få prøvd ut alt minst en gang. Her fikk Sprellopp barna prøvesittet motorsykler, testet ut ballbaner, utforsket lydens hastighet, fått baller til å sveve i luften ved hjelp av lufttrykk og til og med tatt en tur opp i cockpiten av et fly hvor fantasien løp løpsk og læring gjennom leken var i høysete.

Kroppen og universet

Etter mange gode spørsmål og full fart i ”fartsseksjonen” var det tid for å utforske kroppen og det uendelig store universet. Barna fikk undersøke flere av kroppens vitale deler gjennom stetoskoper og kreative modeller som viste hvordan kroppen var bygd opp og hvilke funksjoner de forskjellige vitale delene av kroppen har og hvorfor for eksempel hjerte er en så viktig del av kroppen vår. Sprelloppene satt seg inn i forskerrollen ved å teste, stille spørsmål og komme til konklusjoner ved å samarbeide, diskutere og la nysgjerrigheten ta overhånd som gode forskere gjerne gjør.

Avslutningsvis gikk vi inn i auditoriet hvor vi fløy rundt i det gigantiske universet og lærte om andre planeter og hva som virkelig finnes der ute blant stjernene. Turen til Teknisk museum ble en variert dag med en flom av ny kunnskap som barna tilegnet seg via utforskning, lek og nysgjerrighet som er egenskaper Sprellopp barna på Klatre har masser av.

Kunnskapsjegere

Teknisk museum er en utmerket arena for læring hvor barna kan tilegne seg kunnskap og finne ut av ting gjennom testing, utforskning og undring ved hjelp av gode modeller og konstruksjoner som er designet for at både barn og voksne kan få svar på sine spørsmål om alt fra gamle fremkomstmidler, lyd, luft, energi, kroppen og universet gjennom å få testet ut teoriene sine i praksis på en morsom og lekende måte.

Det ble en lang dag for de 12 sprelloppene som satt seg i bussen på vei hjem til Solbergelva etter turen til Teknisk museum. De dro tilbake til barnehagen med ryggsekken full av ny kunnskap og nye gode inntrykk som de tilegnet seg gjennom å være nysgjerrige, stille gode spørsmål og alltid være på utkikk etter nye utfordringer.

Utforsk Teknisk museum og Oslo vitensenter her!